Tanulságos beszélgetés a duguláselhárításról + tízes lista csatornarendszerünk helyes használatához

Otthon

Tanulságos beszélgetés a duguláselhárításról + tízes lista csatornarendszerünk helyes használatához

Tipikusan az a téma, ami csak akkor merül fel, amikor már a probléma egekig ér: a duguláselhárítás nem virágillatú rejtelmei következnek. Hetekig küzdöttünk a mosogatóból időnként vissza-visszafolyó víz problémájával, az először kíméletes, majd egyre drasztikusabb megoldásokat segítségül hívva. Nagy igyekezetünkben végül odáig jutottunk, hogy már nem visszafolyt, hanem mint a cövek, beállt a szennyvíz, mi pedig tanácstalanul néztünk egymásra.

Ez volt az a pont, amikor a Google a jóbarátunk lett, és kétségbeesett keresésünkre felkínálta a hét minden napján, hétvégén is hívható szakembereket. Így ismertük meg Szűcs Dávidot, a Hosszú Cég Kft. munkatársát, akivel mindennapjaink kevésbé szem előtt zajló, ám annál nagyobb fejfájást okozó dolgairól beszélgettünk.

Dávid Győrben nőtt fel, Pécset az egyetem miatt választotta: gyógytornász szeretett volna lenni. Mindig is érdekelték az emberi történetek, szeretett új embereket megismerni, és olyan szakmát képzelt el magának, amiben emberek veszik körül. El is végezte a gyógytornász szakot, ám Ámor nyila közbeszólt: megismerkedett későbbi feleségével, akinek családi háttere egy egészen új irányba terelte.

Fotó: Szűcs Dávid

„Feleségem szüleinek duguláselhárítással foglalkozó cége volt, ahol egyszer-kétszer besegítettem a munkák elvégzésében. Ebből aztán egyre gyakoribb alkalmak lettek, mígnem azt vettem észre, hogy egyre jobban kezd érdekelni a szakma: minden munka kicsit más volt, érdekesnek találtam, és akármennyire is hihetetlen, még arra is lehetőséget adott, hogy emberekkel foglalkozzak. Hiszen minden otthon, minden ember és minden történet más volt, sokszor alakultak ki tartalmasabb beszélgetések az ügyfelekkel és sokszor néztem szembe kihívásokkal.  

Aztán az élet úgy hozta, hogy egyre gyakoribbak lettek azok a beszélgetések, amikben felmerült a kérdés, hogy ki viszi tovább a családi vállalkozást- és mivel a duguláselhárítás és csatornatisztítás nem igazán nőies szakma, úgy döntöttünk, hogy aktívabb szerepet vállalok a cégnél. Elvégeztem a vízvezetőszerelői képzést, megszereztem a „C” kategóriás jogosítványt a magasnyomású csatornamosó autókhoz, és elköteleződtem a duguláselhárítás hivatása mellett.”

Fotó: Szűcs Dávid 

WC, mosogató, összefolyó vagy éppen a fürdőkád – otthonunk számos pontján leselkedik ránk az igen kellemetlen veszély: egyszer csak nem megy le, aminek le kellene, mi pedig tehetetlenül állunk előtte. És bár vannak alapismereteink a lefolyótisztítószerek és csőgörények világában, de legyünk őszinték: a legtöbben nem igazán tudjuk, mihez is kellene kezdenünk – legtöbbször azt sem, hogy egyáltalán mit kellene keresnünk. Ilyen esetekben nem érdemes kísérletezni: tárcsázni kell a szakembert. Ráadásul a kor előrehaladtával, a vezetékek öregedésével, a kemény vizek okozta lerakódások növekedésével és a korszerű technológiák rendelkezésre állásának köszönhetően már érdemes azokat a szakembereket keresnünk, akik nemcsak a dugulást képesek megszüntetni, hanem sokkal összetettebb, sokkal komplexebb megoldást is nyújthatnak.

„A tapasztalatok gyűjtése során rájöttünk, hogy már nem elég csak duguláselhárítási szolgáltatóként meghatározni magunkat – egy sokkal átfogóbb megoldásra van szüksége a lakosságnak. Ezért úgy bővítettük a szolgáltatásokat, hogy azok komplett csatornatechnikai portfóliót alkossanak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy

míg régen probléma esetén a cserén vagy falbontáson kívül más megoldás fel sem merült, ma már majd' minden esetben elkerülhetőek ezek a drasztikus és költséges megoldások.

A duguláselhárítás mellett csatorna kamerázást is végzünk, ami visszatérő problémák vagy vizesedés esetén lehetőséget ad a probléma pontos meghatározására. A detektoros keresés még ennél is többet tud: segítségével lehetővé válik a hiba konkrét helyének feltárása, így nem kell falat bontani. És ma már arra is képesek vagyunk, ha keletkezik egy törés valamelyik csövön, például egy régi, elhasználódó vascsövön, akkor műgyantás béleléssel rendbe tudjuk tenni- mindezt úgy, hogy nem kellett megbontanunk hozzá semmit” – mondja Dávid.

Fotó: Szűcs Dávid

Ez valóban jól hangzik: fejlődő technológia, kifinomult módszerek, kevésbé drasztikus beavatkozások. De vajon mi a helyzet a másik oldallal? A kényelmi megoldások és az ebbe belekényelmesedő fogyasztók vajon mennyi problémát okoznak a szakmának és milyen új kihívásokkal kell szembesülnünk? A Dávid által elmesélt történetek igencsak változatos képet mutatnak: „Vonultunk már ki olyan emeleti duguláselhárításhoz, ahol egy vizesedés volt a falon, és észrevettük, hogy a falon lévő kép mozog. Kiderült, hogy a szennyvízcsőbe fúrták be a képet. De olyan is volt már, hogy az udvarban levert szőlőkaró fúrta át a csövet – nem beszélve a kemény vizű térségek nagy mumusáról, a hatalmas vízkődarabokról. Voltak olyan szennyvízvezetékek, amikből másfél méteres és 5-10 centi vastag táblákban szedtük ki a vízkövet” – mondja a szakember.

Meglepődve hallgattam Dávidot, amikor arról mesélt, hogy az egyik nagyon gyakori ok, ami miatt kihívják őket, az a különböző szakemberek által otthagyott, csövekbe belekötött anyagok.

„Sok szaki rendszeresen mossa el a szerszámokat a nem megfelelő helyeken, így gyakori látvány, hogy a csőbe bele van kötve a gipsz, a glett vagy a vakolat” – mondja Dávid.

Fotó: Szűcs Dávid

Dávidék sok idős emberhez járnak ki, és tapasztalataik alapján egyértelműen észrevehetők a generációs különbségek:

míg az idősebbek döntő többsége jobban vigyáz a lefolyók, mosdók használatára, addig ez a fiatalok vezette háztartásokban ritka.

„Az idősek gyakran tesznek szűrőt a lefolyóhoz, külön gyűjtik az olajat, és a zsíros lábosokat papírtörlővel kitörlik mosogatás előtt. A fiataloknál ez sokkal kevésbé jellemző: sokan úgy vannak vele, hogy őket nem érdekli, egyszerűbb oda önteni. És ilyenkor kerülhet bele a csirkecsont a lefolyóba. Igen, a csirkecsont…

De egyértelmű a TV reklámok negatív hatása is: a nedves törlőkendő rengeteg munkát ad nekünk.

Akárcsak a duguláselhárító szerek, mert akármennyire meglepő, sokszor maga a duguláselhárító granulátum okozza a problémát. Sok olyan háztartásban jártunk, ahol nem megfelelő mennyiségben és arányban használva összeolvasztotta a PVC csövet. Volt, ahol teljesen megolvasztotta. Vagy éppen beleszilárdult, vagy a szifonba kötött bele a szer. De a csőben, a kanyarokban is össze tud állni, így ezeknek a szereknek a használatára is nagyon kell vigyázni” – szól a megszívlelendő jótanács.

Fotó: Szűcs Dávid 

Ahogy azt vártam, a nedves WC-papírnak nevezett legújabb találmány sem éppen olyan jó megoldás, ahogyan azt a reklámok hirdetik. Dávidtól ugyanis megtudtam, hogy ezek is bőven okoznak problémát, és ezeket sem lehetne bedobni a WC-be. „Valamennyivel jobban oldódnak, de sokan nem olvassák el, hogy a gyártó is csak maximum 2 darabot enged beledobni a WC-be. Nem véletlenül. Lehet, hogy ha egy csatorna tankönyv szerint van megépítve, és minden lejtés, átmérő jól van kialakítva, akkor nem okoz gondot odahaza, a saját rendszerben, de a városi rendszereket már komoly kihívások elé állítja.

Gondoljunk bele: nem mindenhova gravitációsan folyik a szennyvíz, a szivattyúkban pedig az ilyen le nem bomlott törlőkendők elakadnak. De akár a kicsit vízkövesebb utcai gravitációs rendszerekben is keletkezhet elakadás, ami újabb problémákhoz vezet. Se a nedves törlőkendőnek, de a nedves WC papírnak, se a konyhai papírtörlőnek nincs helye a WC-ben és lefolyókban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy sok helyen a cégeknél emiatt szerelik le a kéztörlő adagolókat, így az emberek nem tudják a papírokat a WC-be dobni. Voltak olyan helyek, ahova hetente kellett járnunk orvosolni a problémát, de amióta nincsenek adagolók, megoldódott a helyzet” – mondja Dávid.

Fotó: Szűcs Dávid

Dávidot hallgatva egyre egyértelműbbé válik számomra, hogy a felelős csatornahasználat sokkal több információt és odafigyelést kíván, mint azt elsőre gondoltam volna. Nagyon fontos a megfelelő tudás megszerzése, vagy legalábbis egy olyan gyakorlat kialakítása, ami segít fenntartani otthonunk vezetékeinek jó állapotát a lehető legtöbb ideig.

Hogy mindezt hogyan érhetjük el, arról Dávid egy tízes listát írt össze nekünk:

  1. Újonnan épülő házaknál a legjobb megoldás a vízkő okozta problémák ellen a vízlágyító rendszer beszerelése.
  2. Mindent a maga helyére: a WC-be csak WC-papírt!
  3. A lefolyóknál használjunk szűrőket, ezek felfogják a konyhában az ételmaradékokat, a fürdőben a hajszálakat.
  4. Zsírokat, olajokat ne öntsünk a lefolyóba!
  5. Igyekezzünk minél melegebb vízzel mosogatni, mert az a friss zsiradékokat leoldja.
  6. Érdemes a mosogatógépet pár hetente egyszer a legmagasabb hőfokú programmal elindítani.
  7. Havi egyszer-kétszer egy nagy lábosnyi forró vizet (még ne forrjon) öntsünk bele a lefolyóba! Ez segít tisztán tartani.
  8. Ha a WC nem öblít már rendesen, akkor ki kell cserélni, mert csak akkor képes megfelelően működni az áramlás, ha rendesen öblít. Ha a WC-tartály elvízkövesedik, a víz állandóan csurog, és folyamatosan rakja le a vízkövet a csatornába, mint ahogyan a cseppkőbarlangban épülnek a cseppkövek. Ez később olyan vízkövesedést okozhat, ami sokkal nagyobb bajjá válhat, ezért idejében cseréljük le a WC körüli problémás részeket!
  9. Van, amit érdemes házilag megpróbálni, de néha nagyobb gondot tud okozni, ha kezünkbe vesszük az irányítást. Ezért a biztonság kedvéért érdemes időben szakembert hívni.
  10. Bármilyen szert, eszközt is használunk az otthoni problémamegoldások során, mindig tartsuk be az előírásokat, mert felelőtlen használat esetén sokkal nagyobb bajt is okozhatunk!

Egyszerűnek tűnő feladatok, de meggyőződésem, hogy a legtöbben nem tartjuk be mindet maradéktalanul. És mindaddig nem érezzük ennek romboló hatását, amíg egy nagy folt meg nem jelenik a falon, vagy vissza nem folyik az, amitől már régen elbúcsúztunk. Az elduguló mosogató nemcsak bosszúságot okozhat, hanem komoly anyagi kárt is, ezért mindenképpen érdemes szokássá tennünk a szakember tanácsait. Pénztárcánk is hálás lesz érte.

Fotó: Szűcs Dávid 

Ha bárki úgy érzi, hogy még mindig nem tud eleget a helyes háztartási eljárásokról, és otthona csöveinek védelméről, akkor van egy jó hírünk: Dávidék tavasszal egy teljes arculatváltáson esnek át, aminek része lesz egy olyan edukációs szórólap is, amin egy QR kód segítségével egy online tudástárhoz vezetik a látogatókat. Itt számos olyan hátköznapi tipp elérhető lesz majd, ami akár egy életre is megmenthet minket az ilyen szorult helyzetektől.

Végül fogadják el a sokat megélt szakember legfontosabb tanácsát: „Sajnos a duguláselhárítás szakmájával sokan visszaélnek, és még ma is sok csaló hivatkozik erre rossz szándéka során. Ha valaki felkeresi Önöket azzal az ürüggyel, hogy jött csatornát tisztítani, akkor alaposan ellenőrizzék le, mert ilyen alapvetően nincsen. Egy duguláselhárító és csatornatisztító cég csak hívásra megy ki, ha pedig a szolgáltató keresi fel Önöket, ott meghatározott igazolványokat és engedélyeket kell bemutatniuk. Vigyázzanak a csalókkal, és vigyázzanak az otthonaikra is!” – szól Dávid utolsó tanácsa.

Ajánljuk még:

Nem minden születő apró életnek örülünk egyformán – védjük okosan kertünket a kártevők ellen májusban is!

A májusban berobbanó tavasz nemcsak a virágba boruló környezetet hozza magával, hanem milliónyi apró élet születését is. Bizony bőven akad közöttük olyan is, aminek nem örülünk – legalábbis akkor biztosan nem, ha ebben az évben szeretnénk fáinkról egészséges terméseket leszedni, méghozzá bőséggel. De mi ellen kell védenünk kertünket májusban? Nézzük meg részletesen!