Sertéskaraj diósásával

Gasztro

Sertéskaraj diósásával

Szőcs Előd receptje

Hozzávalók

  • 4 vastag szelet sertéskaraj
  • a pácoláshoz 3,5 %-os sóoldat
  • frissen őrölt bors
  • 5 dkg vaj

A sásához:

  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg dió
  • 25 dkg pityókás kenyér
  • kb. 3 dl víz vagy alaplé
  • 0,5 dl ecet
  • frissen őrölt bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

A karajszeleteket egy éjszakára a sóoldatba áztatjuk. Ezután leitatjuk róla a vizet egy tiszta konyharuha segítségével. Frissen őrölt borssal ízesítjük. Egy serpenyőben sertészsírt hevítünk, és kérget sütünk a húsra. A hússzeleteket ezután átrakjuk egy tűzálló edénybe, mindegyikre teszünk egy kocka vajat. 180 fokon 8-10 percet sütjük az előmelegített sütőben.

A dió felét egy tepsibe terítjük, és 180 fokos sütőben megpirítjuk.

A sásához a fokhagymát felaprítjuk és egy nagyobb tálba rakjuk. A kenyeret meghámozzuk, majd a belsejét felkockázzuk. Ezt is a tálba rakjuk, és meglocsoljuk vízzel. Először körülbelül két deciliter jön rá. Így keverjük össze a kenyérbelet a fokhagymával. A nyers és a sült diót késes aprítóban megdolgozzuk. Ezt is a kenyérhez adjuk, és összedolgozzuk vele. Közben még annyi vizet adunk hozzá, hogy ne legyen száraz. Borssal és ecettel ízesítjük.

Végül tálaljuk a sását a hússal. A sütés után visszamaradt szafttal meglocsoljuk, és egy kis újhagyma zöldjével, valamint borssal díszítjük.

Ajánljuk még:

Pünkösdi reggeli a zöldben

Egyszer régen, valamikor az idők kezdetén, egy színes szakácskönyv került a kezembe. Németországból érkezett, és csábító szép reggeli ajánlatokkal volt teli. Lapozgattam, nézegettem, közben meg a mi sovány, sebtiben bekapott reggelinkre gondoltam. Volt benne vasárnapi és ünnepi reggeli, pezsgős reggeli a teraszon, angol reggeli babbal és bajor reggeli pereccel, fehér kolbásszal, és pünkösdi piknik-reggeli a zöldben.