Retek szirupban eltéve

Gasztro

Retek szirupban eltéve

Segal Viktor receptje

Hozzávalók (1 üveghez):

  1. 5 kanál cukor
  2. 8 dl víz
  3. 18-20 db zsenge retek

Tovább olvasok

Elkészítés:

A sziruphoz elkeverjük a vizet és a cukrot, majd feltesszük főni.

Míg a szirup fő, előkészítjük a retket. Akkor lesz a legszebb, ha az alaposan megmosott zöldségek gyökerét levágjuk, a zöldjéből pedig egy egész kicsi részt rajta hagyunk. A levelekből krémlevest vagy pestót is készíthetünk, így az sem veszik kárba!

Ha a szirup forr, dobjuk bele a retket. Főzzük az egészet addig, amíg a víz kétharmada el nem forr, és szép buborékok nem kezdenek el keletkezni a szirupban. Ekkor a csírátlanított üveg aljába tegyünk egy kevés szirupot, hogy át tudjon melegedni, és ne repedjen szét. Kis idő múlva töltsük meg félig a sziruppal, majd szedjük bele a retkeket is. Annyi szirupot töltsünk még rá, hogy befedje a zöldségeket. Ezután légmentesen zárjuk le az üveget, és dunsztoljuk ki.

A kész retek azonnal felhasználható különféle salátákhoz. Ha befőttként tesszük el, egész évben élvezhetjük a friss retek zamatát.

Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Árnyékliliom a tányéron

Magam nem csodálkoztam, amikor barátnőm – Japánból hazaérkezve – hatalmas lelkesedéssel ecsetelte, hogy a sokféle különleges fogás közt bizony volt árnyékliliom (árnyliliom) is. Olyan sokféle elkészítési módot tanult meg vendéglátóitól, muszáj volt kifaggatnom, hogy újabb receptekkel gazdagodjon a gyűjteményem. Eddig is került olykor árnyliliom hajtás a tavaszi tányérra, de a tiszta forrásból származó, autentikus receptek még nagyobb változatosságot, új ízeket hoznak.